Recept: risotto

Aangezien wij van lekker eten houden, wordt het tijd om een van onze recepten te delen. Één van onze meest favoriete gerechten is toch wel risotto. We hebben het voor het eerst gegeten met een vriend van ons en hebben het daarna vaak uit pakjes gemaakt van Bertolli en Knorr. Toen we eenmaal zelf risotto leerden maken, wilden we nooit meer anders. Zelf maken is toch echt zoveel lekkerder dan uit een pakje – is dat trouwens niet met alle gerechten zo?

Risotto maken is niet zo moeilijk als het lijkt, dus weg met die pakjes en maak gebruik van ons recept – risotto à la Trudy et Wilma:

Makkelijk risotto recept
Het is handig om voor de risotto een grote bakpan te gebruiken. Let op, uiteraard kun je spelen met de hoeveelheid die wij opgeven. Onze manier hoeft niet perfect te zijn.

Aantal personen: 3 á 4
Wat heb je nodig?

  • 2/3 pakje risotto (wij gebruiken altijd AH Excellent Risotto rijst)
  • 2 blokjes groente of kippen bouillonblokjes
  • 1 ui
  • 1 tl mosterd
  • 125 ml droge witte wijn
  • 1 courgette
  • 200 gr champignons
  • 180 gr Cheddar (Ilchester Cheddar tophat 48+)
  • Zout en peper

We beginnen met de mise en place (oeh, fancy)! Snijdt de ui fijn, de courgette in kleine blokjes, de champignons in plakjes en rasp de kaas met een grote rasp. Breng daarnaast een pan met ongeveer 2 liter water aan de kook en los de bouillonblokjes hierin op.

Verhit een pan met olie/boter en fruit de ui aan. Daarna doe je de risotto erbij en laat deze even droog mee bakken tot de korrels glazig worden – de risotto hoeft niet gewassen te worden.

Blus de risotto af met de wijn en voeg de mosterd toe. Laat de risotto de wijn al roerend absorberen en voeg vervolgens een soeplepel bouillon toe. Wacht met het toevoegen van een nieuwe soeplepel bouillon tot het vorige bijna helemaal geabsorbeerd is door de risotto. Herhaal dit proces ongeveer 15 tot 20 minuten. Vergeet niet te blijven roeren!

Wij bakken de groenten altijd in een aparte pan tijdens het proces van bouillon toevoegen. Dat is heel simpel: doe wat olie/boter in een pan, stop de groenten er in en voeg wat zout en peper toe. Voeg ook wat zout en peper toe aan de risotto.

Na 15 tot 20 minuten kun je proeven of de risotto klaar is. De risotto hoort zacht en romig te zijn. Is hij klaar? Doe dan de groenten er doorheen en gaar het geheel nog zo’n twee minuten al roerend door. Zet daarna het vuur af en roer de kaas er doorheen. Et voilà, je risotto is klaar om van te genieten! Bon appétit!

Variatietips:
– Vervang de Cheddar door Parmezaanse kaas, ook heerlijk!
– Gebruik eens een mix van paddenstoelen
– Laat de courgette weg of voeg juist eens groenten toe
– Gebruik een bosui in plaats van een gewone ui
– Voeg blokjes kipfilet toe

 

2 gedachtes over “Recept: risotto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s